İstanbul Photo Festival 2024 Görkemli Bir Açılışla Başladı

Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla Terra Santa’nın büyüleyici atmosferinde FOTON Derneği tarafından üçüncü kez düzenlenen İstanbul Photo Festival 2024, 1 Ekim’de yüzlerce fotoğrafseverin katıldığı görkemli bir kokteyl ile kapılarını açtı. Fotoğraf sanatının ustaları ve genç yeteneklerin bir araya geldiği bu festival, İstanbul’un kültürel ve sanatsal zenginliğini ulusal ve uluslararası düzeyde vurguluyor.

Festivalin açılışında dört önemli sergi yer aldı:

“Ustaların Gözünden Siyah-Beyaz İstanbul”: Murat Gür küratörlüğündeki bu sergide yer alan 22 fotoğraf, İstanbul’un geçmişine ve bugüne siyah-beyaz dokunuşlarla tanıklık ediyor. Sergi, şehrin nostaljik atmosferini gözler önüne sererken ziyaretçileri de duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

“Türk Sokak Fotoğrafçıları”: Sami Uçan’ın küratörlüğündeki sergi, Türkiye’nin önde gelen sokak fotoğrafçılarının 35 çarpıcı eserini bir araya getiriyor. Sokakların renkli ve samimi anlarını yansıtan bu kareler, izleyicilere yeni perspektifler kazandırıyor.

“İstanbul Street Photography Festival 2024 Finalistleri”: Festival finalistlerinin özgün bakış açılarını yansıtan fotoğraflar, bu sergide bir araya geliyor. 15 kişilik uluslararası jürinin seçimleri ile dinamik karelerden oluşan bu sergi, sokak fotoğrafçılığının geniş ve zengin dünyasını keşfetme fırsatı sunuyor.

“Here, There, Everywhere”: Dünyaca ünlü fotoğrafçı Vineet Vohra’nın farklı coğrafyalardan çektiği sokak fotoğraflarını bir araya getiren bu sergi, izleyicilere çok kültürlü ve etkileyici bir görsel şölen sunuyor.

Açılış etkinliğinde ayrıca FOTON Derneği’nden Alper Koç’un sunumu ile İstanbul Street Photo Festival 2024’ün ödül kazananları duyuruldu. Tekli kategoride Almanya’dan Daniel Kashi, Seri kategoride Amerika’dan Max Sturgeon ve İstanbul kategorisinde Avusturya’dan David Niu, Tez Elektronik sponsorluğunda verilen ödüllerin sahibi oldular. Yarışmanın uluslararası katılımcıları ve İstanbul sokaklarına odaklanan benzersiz eserleri, festivalin yarışma ruhunu gözler önüne serdi.

Festivalin açılış kokteylinin ardından sokak fotoğrafçılığının farklı boyutlarının ele alındığı bir panel düzenlendi. “Sokağa Açılan Sohbet” başlıklı bu panel, sokak fotoğrafçılığına gönül verenler için ilham verici bir buluşma oldu. 2022 yılı ISPF (Istanbul Street Photography Festival) koordinatörü Harun Gültürk, festivalin ilk yılından bu yana katkılarıyla öne çıkan Kerem Nasipoğlu, 2024 yılı ISPF koordinatörü Sami Uçan ve 2024 yılı ISPF ekibinden Turgut Coşkun, FOTON Derneği kurucularından Murat Gür’ün moderatörlüğünde bir araya geldi. Panelde konuşmacılar, sokak fotoğrafçılığının dinamik dünyasına dair deneyimlerini, ilham kaynaklarını ve sanata bakış açılarını paylaştılar. Özellikle farklı temalarda çekim yapmanın zorlukları ve güzellikleri, ekipman seçimleri, fotoğrafın hikaye anlatıcılığına katkısı gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı.

Fotoğraf tutkunları, uzman fotoğrafçılara merak ettiklerini sorma, kişisel deneyimlerinden yararlanma ve sokak fotoğrafçılığına dair yeni perspektifler kazanma fırsatını buldular. Panel, samimi ve sıcak bir atmosferde gerçekleşirken, katılımcılar sokak fotoğrafçılığının sadece bir çekim türü değil, aynı zamanda bir yaşam tarzı olduğuna dair ilham verici fikirler edindi.

İstanbul’un sokaklarını, kültürünü ve fotoğraf sanatını bir araya getiren İstanbul Photo Festival 2024, 20 Ekim’e kadar devam edecek. Festival kapsamında sergiler, paneller, atölyeler ve daha birçok etkinlikle fotoğrafseverlere dolu dolu bir program sunulacak.

İstanbul Photo Festival 2024 Hakkında: FOTON Derneği tarafından organize edilen İstanbul Photo Festival, Türkiye ve dünyadan fotoğraf sanatçılarını, amatörleri ve profesyonelleri bir araya getirmeyi amaçlayan bir uluslararası bir etkinlik. İnternet sitesine giderek detayları inceleyebilirsiniz.