Ara Güler Anma Etkinlikleri (2021)

Ara Güler’le Son Görüşme

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en büyük fotoğraf ustalarından, Coşkun Aral’ın da “ustam” dediği Ara Güler’in vefatının üçüncü yıl dönümü gerçekleşti. YouTube üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında Ara Güler’i anmak ve ustaya dair çok özel notları ve anıları paylaşmak için FOTON Derneği Başkanı Coşkun Aral, Ara Güler’in 20 yıllık asistanı ve FOTON Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Aslan ve Dayk Miricanyan bir araya geldi.

Ara Güler’in anısına düzenlenen özel yayında, onun insani yönleri, fotoğrafçılık kariyeri ve hayatı boyunca bıraktığı değerler konuşuldu; katılımcılar, Güler’in kişisel anılarını ve onunla geçirdikleri değerli anları paylaştı; ayrıca, Güler’in eserlerinin yeni nesillere aktarılması ve hatıralarının yaşatılması vurgulandı.

Videoda, Ara Güler’in ikonik anları ve yerleri yakalama konusundaki kararlılığını vurgulamaktadır. Güler’in ihtiyaç sahiplerine olan merhamet ve cömertliğine de değinilmektedir. Videoda ayrıca, Yaşar Kemal ve Abidin Dino gibi diğer tanınmış sanatçılarla olan dostluğu da anlatılmaktadır. Video, Güler’in mirasını korumanın ve onurlandırmanın önemine vurgu yaparak sona ermektedir.

Konuşmadaki Öne Çıkan Konular:

• Ara Güler, Türkiye’nin en tanınmış fotoğrafçılarından biridir ve fotoğraf sanatına önemli katkılarda bulunmuştur.
  • Güler, sadece fotoğrafçılığıyla değil, ihtiyaç sahiplerine olan merhameti ve cömertliğiyle de tanınır. Onun insanlık değerlerine verdiği önem, onu sadece bir fotoğrafçı olmaktan öteye taşır.
  • Güler, sanatçı dostlarıyla olan yakın ilişkileri sayesinde sanat dünyasında etkili bir figürdür. Yaşar Kemal ve Abidin Dino gibi diğer ünlü sanatçılarla kurduğu dostluklar, onun sanatsal mirasının bir parçasıdır.
  • Ara Güler’in fotoğrafları ve çalışmaları, gelecek nesillere aktarılmalıdır. Onun eşsiz bakış açısı ve yeteneği, Türk fotoğrafçılığının önemli bir parçasıdır.
  • Güler, Türkiye’nin mimarisi ve kültürel mirasıyla da ilgilenir. Sevdiği yemekler gibi konulara olan ilgisi, onun derin bir gözlemci olduğunu gösterir.
  • Güler’in mirasının korunması ve onurlandırılması, Türk fotoğraf sanatının gelişimine katkıda bulunacaktır. Onun ölümsüz eserleri, gelecek kuşakları etkilemeye devam edecektir.
  • Güler’in sanat ve kültür dünyasındaki etkisi, Türkiye’nin kültürel zenginliğine önemli bir katkı sağlamıştır. Onun insanlara ve olaylara olan benzersiz bakış açısı, Türk fotoğrafçılığının kalıcı bir parçasıdır.

Fatih Aslan’ın Hazırladığı “ARA’LI YORUM” Belgeselleri Habitat TV’de Gösterime Başladı

Fotoğrafın ustalarından Ara Güler’in hayatını ve eserlerini anlatan “Ara’lı Yorum” belgesel dizisi, Habitat TV’de ve YouTube hesabında yayınlanmaya başladı. Fatih Aslan’ın hazırladığı belgesel dizisinde, Güler’in yakın dostları ve çalışma arkadaşları, usta fotoğrafçının hikayesini kendi bakış açılarıyla anlatıyor.

Mehmet Kısmet – Ara Güler’in dostlarından fotoğrafçı Mehmet Kısmet ile fotoğraf üzerine samimi bir sohbet. Karanlık oda baskı teknikleri, fotoğraf okuma, fotoğrafta zaman, nesne ve insan ilişkileri gibi konular ele alınıyor.

Ercan Arslan – ‘İstanbul’un Gözü’ Ara Güler’in çıraklarından Ercan Arslan ile İstanbul’da fotoğrafın izini ustasının gözünden sürme konusu ele alınıyor.

Zülfü Livaneli – Ara Güler’in yakın dostlarından Zülfü Livaneli, uzun yıllar Ara Ustası ile fotoğrafa emek veren Fatih Aslan’ın konuğu oluyor. Çok yönlü sanatçı, Ara Güler’le dostluklarını ve daha fazlasını Ara’lı Yorum’da anlatıyor.

Ayşegül Dora – Ara Güler ve Ayşegül Dora, Türkiye’de ilk kez, devrim öncesi İran’da Şah Rıza Pehlevi’yle röportaj yapmaya gider. Bir dönem Türkiye’de gündem oluşturan röportajın perde arkası, Fatih Aslan’la Ara’lı Yorum’da.

Yılmaz Erdoğan – Çok yönlü sanatçı Yılmaz Erdoğan, film setlerinde konuk ettiği ve kendisini de fotoğraflayan büyük ustayla yaşadığı unutulmaz anıları anlatıyor. Ara Güler’i şimdi de Yılmaz Erdoğan’dan dinleyin.

PhotoMaraton Etkinliğinde Ara Güler Unutulmadı

FOTON Derneği’nin imza etkinliği PhotoMaraton ise 6 Kasım tarihinde Ara Güler de dahil vefat eden önemli fotoğraf ustalarımıza saygı duruşu ile başlatıldı.

Ara Güler Vefatının 3’üncü Yılında Beyoğlu’nda da Anıldı

Usta fotoğraf sanatçısı Ara Güler vefatının 3’üncü yılında Beyoğlu, Ara Güler sokağında bulunan Ara Kafe’de anıldı. Düzenlenen anma törenine Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve FOTON Derneği başkanı usta foto muhabiri Coşkun Aral ile büyük ustanın öğrencileri ve sevenleri katıldı.

Ara Güler’in ölmeden bir gün önce kendisini aradığını söyleyen yarım asırlık dostu Coşkun Aral, “Ara Güler’in yarım asırlık dostuyum, öğrencisiyim. Onu tanıma imkanını daha çocuk yaşta düşündüm ama fırsatım 1977’de kanlı 1 Mayıs olayını yaşadıktan sonra onun öğrencisi olarak devam etmekle oldu. Ara Güler bir fotoğraf sanatçısı bir foto muhabiri olmanın yanı sıra iyi bir insandı. Yerel değerleri ulusal anlamda çerçevelediği gibi evrenselliği bilen ve bunu yaşatan bir insandı. Bugün evet ölüm yıl dönümü fakat benim için gariptir. Vefatından bir gece önce beni aramak istiyor. Ben Londra’daydım. Benle konuşmak istediğini söyleyip, benimle görüntülü konuşurken sesi çıkmadı. Bir şeyler anlatmak istiyordu. Ertesi gün geldiğimde onu kaybetmiştik ama onun dünyaya kazandırdığı bu kainata, güzel mavi gezegene kazandırdığı çok büyük değerler var. İyi bir anlatıcıydı ve anlattığı bütün olayları fotoğrafla süslüyordu. Benim gazetecilik tarafımı daha çok severdi. Muhabirlik ve belgeselci tarafımı severdi. Onuna beraber hem ülkemde hem dünyada pek çok anım var ama en önemli şey onun mizah tarafı. Dünyayı her zaman ıslık çalarak gezen, kendine ait izleri bulan bir gezgindi. Bir düş gezginiydi. İyi ki vardı, iyi ki tanıdım” dedi.

Ara Güler Anma Törenleri