Ara Güler Anma Etkinlikleri (2019)

Ara Güler Yılı İlan Edildi

Türkiye’nin dünya çapında en ünlü fotomuhabiri Ara Güler’in 20 yıla yakın bir süre asistanlığını yapan Fatih Aslan, usta sanatçının vefatının ardından yaşadığı duyguları AA muhabirine anlattı. Ara Güler’in vefatının ardından yaşadığı üzüntüyü dile getiren Aslan, “Ara Güler’in kaybı hepimiz için büyük bir boşluk yarattı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 2019 yılı Ara Güler yılı olarak ilan edildi ve Avrupa’nın başkentlerinde Ara Güler Sergisi projesi başlatıldı. Bu serginin ilki Londra’da açıldı” dedi.

“PhotoMaraton 2019” Ara Güler Belgeseliyle Başladı

Dünya çapında bir fotoğraf etkinliği olan ve Türkiye’de bu yıl ikincisi düzenlenen PhotoMaraton 2019, İstanbul, Ankara ve İzmir’de gerçekleştirildi. Etkinlikler kapsamında, Haliç Kongre Merkezi Sadabat Salonu’nda Coşkun Aral’ın yönetmenliğini üstlendiği Ara Güler’in hayatını ele alan “Bu Dünya Böyle Dünya” belgeseli gösterildi.

Gazeteci Fuat Kozluklu ve GezginFoto dergisi Yayın Yönetmeni Nihan Özgen’in sunuculuğunu üstlendiği etkinlikte, belgesel gösteriminin ardından kısa bir konuşma yapan savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, “Ara Güler ve Abidin Dino, Türkiye’nin evrensel değerleridir” dedi. Aral, mesleği boyunca Ara Güler’in yanı sıra Yaşar Kemal’i, Abidin Dino’yu ve Gökşin Sipahioğlu’nu kendisine rol model edindiğini belirtti.

Kabri Başında Anma Etkinliği Düzenlendi

Ara Güler, vefatının 1. yılında Şişli Ermeni Mezarlığı’ndaki kabri başında düzenlenen anma etkinliği ile anıldı. Etkinliğe, Güler’in 20 yıllık asistanı Fatih Aslan, manevi kızları Ebru ve İpek Aslan, gazeteci-yazar ve belgeselci Nebil Özgentürk, fotoğraf sanatçısı ve gazeteci Coşkun Aral, sunucu Osman Tan ve çok sayıda seveni katıldı.

Tören, Güler’in mezarına karanfillerin bırakılmasıyla başladı. Dostları ve sevenleri, Güler’e olan özlem ve sevgilerini dile getirdi. İlahilerin söylenmesi ve duaların okunmasıyla devam eden tören, duygusal anlara sahne oldu. Anma etkinliğine katılan çok sayıda vatandaşa, Ara Güler hayrına acı badem kurabiyesi dağıtıldı.

Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi’nde Anma Etkinliği

Ara Güler, Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikle de anıldı. Yapı Kredi Bomontiada’daki Ara Güler Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlik, “Islık Çalan Adam” belgeselinin gösterimi ile başladı. Belgeselin ardından moderatörlüğünü Umut Sülün’ün üstlendiği söyleşide, fotoğraf tarihçisi Engin Özendes ve FOTON Derneği kurucu ekibinde yer alan fotoğrafçı Merih Akoğul konuşmacı olarak yer aldı.

Beyoğlu’nda Ara Güler’i Anma Etkinliği

2018 yılında vefat eden duayen foto muhabiri Ara Güler, vefatının birinci yıldönümünde Beyoğlu’nda düzenlenen etkinlikle anıldı. Beyoğlu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen programda, İstiklal Caddesi’nde bir fotoğraf platformu kuruldu. Vatandaşlar, platformda hatıra fotoğrafları çektirerek Ara Güler’e olan sevgilerini ve özlemlerini dile getirdiler. Ayrıca, Ara Güler ile ilgili duygu ve düşüncelerini yazabilecekleri bir anı defteri de platformun yanında yer aldı.

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız da platformu ziyaret ederek, anı defterini doldurdu ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Başkan Yıldız, daha sonra Ara Kafe’nin bulunduğu sokağa geçerek, usta sanatçı için açılan sergiyi gezdi ve kafede bulunan vatandaşlarla sohbet etti. Başkan Yıldız, Ara Güler’in öğrencisi ve belgesel film yapımcısı Coşkun Aral ile Ara Güler’in asistanı Fatih Aslan’la birlikte oturarak, usta sanatçıyı yad etti.

Sonuç

FOTON Derneği, 2019 yılında Ara Güler’in anısını yaşatmak için birçok önemli etkinliğe imza attı. Hem Türkiye’de hem de uluslararası arenada düzenlenen sergiler ve etkinliklerle Ara Güler’in mirası yeni nesil fotoğrafçılara ve sanatseverlere aktarıldı. Bu etkinlikler, Ara Güler’in fotoğrafçılık tutkusunu ve ilham verici hikayesini geleceğe taşıyarak, onun sanatının ve mirasının uzun yıllar boyunca yaşatılmasını sağlayacaktır.

FOTON Derneği olarak, usta fotoğrafçının mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ara Güler’in eserleri ve hikayeleri, Türk fotoğrafçılığının gurur kaynağı olarak daima yaşatılacaktır.

Ara Güler Anma Törenleri