Fotoğrafın 185. Yılında; Beyoğlu’nda “Aynı Kadrajda” Buluştuk

FOTON Derneği, 19 Ağustos Dünya Fotoğrafçılık Günü kapsamında Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla Terra Santa Mekanı’nda unutulmaz bir etkinliğe imza attı. Fotoğrafçılığın 185. yılına ithafen düzenlenen bu özel gece, fotoğrafseverleri bir araya getirerek sanata olan tutkunun paylaşılmasına vesile oldu.

Etkinlikte, Cem Kıvırcık ve Murat Gür‘ün konuşmacı olarak katıldığı “Fotoğrafın Dünü ve Bugünü” başlıklı söyleşi gerçekleşti. Fotoğrafın tarihsel gelişimi ve günümüzdeki önemi üzerine yapılan bu derinlemesine sohbet, katılımcılara fotoğrafçılığın evrensel dilinin gücünü bir kez daha hatırlattı.

Gecede ayrıca, Coşkun Aral’ın sunduğu “Fotoğrafın Kalesi: Toroslab” başlıklı özel bir video gösterimi yapıldı. Paris’teki ünlü fotoğraf ustası Toros Aladjajian’ın stüdyo-müzesini tanıtan bu video, izleyicilere tarihî fotoğraflarla dolu bir arşiv ve fotoğraf sanatının derinliklerini keşfetme fırsatı sundu. Video gösteriminde, Toros Aladjajian’ın Ara Güler ve Gökşin Sipahioğlu gibi dünya çapındaki fotoğraf ustalarının eserlerine ev sahipliği yapmış stüdyosunun önemi vurgulandı.

Gösterinin ardından, FOTON üyelerinin şehir yaşamını yansıtan “Kent Öyküleri” isimli özel bir fotoğraf gösterisi, sahnedeki dev ekranlarda izleyicilere sunuldu. Müziğin eşlik ettiği gösteri, izleyicilere kentsel manzaraların hikayelerini aktardı.

Gece boyunca katılımcılar, ikramlar eşliğinde sohbet etme ve fotoğraf çekim alanında grup fotoğrafları çektirme fırsatı buldular. Etkinlik, fotoğrafseverler arasında büyük ilgi gören hediye çekilişleriyle devam etti ve fotoğrafla ilgili çeşitli ödüller sahiplerini buldu.

FOTON Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Aral, etkinliğin önemine dair duygularını şu sözlerle dile getirdi: “Bugün burada, fotoğrafın büyüleyici gücünü ve estetik derinliğini hep birlikte kutlamak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Fotoğraf, yalnızca bir anı ölümsüzleştirmekle kalmaz, aynı zamanda insanlığın kolektif hafızasına katkıda bulunur, bizi geçmişe bağlarken geleceği de şekillendirme gücüne sahiptir. Her bir kare, zamanın donmuş bir parçası ve bize ait olan hikayelerin sessiz bir tanığıdır.

Bu anlamlı mekanda, Terra Santa’nın tarihi atmosferinde, fotoğrafseverlerle birlikte Dünya Fotoğrafçılık Günü’nü kutlarken, fotoğraf sanatının geçmişten bugüne uzanan yolculuğunu ve gelecekte bizlere neler sunabileceğini yeniden keşfetme fırsatı buluyoruz. Fotoğrafın evrensel dilini, kültürleri ve nesilleri birbirine bağlama yeteneğini bir kez daha hatırlamak ve bu sanatın sunduğu sonsuz olasılıkları kutlamak büyük bir onur. Bu özel günde, fotoğrafın insanlık tarihindeki yerini onurlandırmak ve bu sanata gönül vermiş herkesle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”

Bu özel gecede, fotoğrafın geçmişten bugüne uzanan yolculuğu ve gelecekte sunduğu sonsuz olanaklar bir kez daha hatırlatıldı. Terra Santa’nın tarihi atmosferinde gerçekleştirilen etkinlik, 185. yıl pastası kesilmesinden sonra sona erdi. Dünya Fotoğrafçılık Günü, unutulmaz anılarla birlikte kutlanarak fotoğraf sanatının evrensel dili bir kez daha onurlandırıldı.

Diğer FOTON Günü Etkinlikleri