Tahsin Aydoğmuş & Ercan Arslan ile Söyleşi ve Belgesel Gösterimi

Etkinlik Mekanı
Partner

Beyoğlu Belediyesi

İstanbul Photo Festival 2024 kapsamında fotoğraf tutkunlarını büyüleyecek özel bir etkinliğe davetlisiniz!

“Şimdi Fotoğraf Zamanı” isimli belgesel, fotoğraf sanatçısı Tahsin Aydoğmuş’un kariyerine ve sanata bakış açısına odaklanıyor. Belgesel, World Travel Channel için Ercan Arslan tarafından hazırlandı ve hem Aydoğmuş’un fotoğrafçılık hikayesini hem de sokak fotoğrafçılığına dair deneyimlerini izleyicilere sunuyor. Etkinlik boyunca belgesel gösteriminin ardından, Tahsin Aydoğmuş ve Ercan Arslan’ın katılımıyla ilham verici bir söyleşi gerçekleşecek.

Bu söyleşide fotoğrafçılığın farklı perspektiflerini keşfedecek, Aydoğmuş’un deneyimlerinden, bakış açılarından ve belgeselde ele alınan konulardan ilham alacaksınız. Aynı zamanda bu etkinliğe katılan iki şanslı katılımcıya, Tahsin Aydoğmuş’un 2015 yılında yayımlanan “Devinimin Görsel Dili” isimli kitabı hediye edilecek.

Tahsin Aydoğmuş Kimdir?

1985 yılından beri fotoğrafçılıkla uğraşan Tahsin Aydoğmuş, Türkiye’nin önemli fotoğraf sanatçılarından biridir. 1979-2003 yılları arasında Ayasofya Müzesi’nde çalışmış ve bu tarihi ortam, sanatçının fotoğraflarında ilham kaynağı olmuştur. Uzun yıllar boyunca fotoğraf sanatında birçok başarıya imza atan Aydoğmuş, ulusal ve uluslararası ödüller kazanmıştır.

Başarıları ve Ödülleri

• 1994: Ballantine Yarışması, Başarı Ödülü – Londra
  • 1996: Aynı yarışmada Büyük Ödül – Londra
  • 1997: Ballantine Yarışması, Başarı Ödülü – Londra
  • 1998: Fuji Film Türkiye Basın Fotoğrafçısı Ödülü – İstanbul
  • 1998: Devlet Fotoğraf Yarışması’nda ‘Başarı Ödülü’ – Ankara
  • 1999: LEICA Fotoğraf Olimpiyatı’nda ‘Büyük Ödül’ – Frankfurt

Aydoğmuş’un fotoğrafları, yerli ve yabancı birçok dergide ve yayın organında yer almıştır. Bugüne kadar 10 kişisel sergi açmış, İstanbul’da yaşayan sanatçı uzun soluklu fotoğraf projeleri üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Emekli olduktan sonra kurduğu kendi atölyesinde fotoğraf çalışmalarını sürdürmektedir.

Ayrıca Türkiye’deki birçok üniversite ve fotoğraf derneğinde gösteri ve söyleşilere katılarak, deneyimlerini ve fotoğrafçılıkla ilgili birikimlerini paylaşmıştır.

Kişisel Sergileri

• 1991: Fotoğraflarla Ayasofya – İstanbul (renkli)
  • 1992: Fotoğraflarla Ayasofya – Nürnberg (renkli)
  • 1995: Doğa ve İnsan – İstanbul
  • 1997: Türkiye’nin Turizm Yöreleri – Nürnberg
  • 1997: İstanbul’dan Nepal’e – Lefkoşa
  • 2001: Türkiye’den – Köln
  • 2006: “Denge” – İstanbul
  • 2008: Ayasofya – İstanbul (siyah beyaz)
  • 2010-2011: “Bu şehr-i İstanbul” – İstanbul, Ankara
  • 2015: Devinimin Görsel Dili – İstanbul

Yayınları

• 1992: “İkonalar” – Kültür Bakanlığı Yayınları
  • 2004: “Ayasofya” – Scala Yayınevi, Londra
  • 2006: “İstanbul’da An” – İstanbul Fotoğraf Merkezi Yayınları
  • 2008: “Hagia Sophia” – Shell Yayınları
  • 2010: “Bu Şehr-i İstanbul” – Shell Yayınları
  • 2010: “Dağların Gazeli Maraş” – Yapı Kredi Yayınları
  • 2012: “Aşklar, Savaşlar, Kahramanlar ve Çanakkale” – Yapı Kredi Yayınları
  • 2015: “Devinimin Görsel Dili” – Tahsin Aydoğmuş Fotoğraf Atölyesi Yayını

Ercan Arslan Kimdir?

1970 yılında Iğdır’da doğan Ercan Arslan, Türkiye’nin önde gelen gazetecilerinden ve foto muhabirlerinden biridir. 1993-2023 yılları arasında Milliyet Gazetesinde foto muhabiri ve editör olarak görev yaptı. Arslan, 1997 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü’nden mezun oldu ve 2019’da aynı üniversitede yüksek lisansını tamamladı. Fotoğraf alanında birçok ödüle layık görülen sanatçı, MSGSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü ve Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü‘nde “Basın Fotoğrafçılığı” dersleri vermektedir.

Ercan Arslan, 1996 yılından Ara Güler’in vefatına kadar uzun yıllar boyunca onunla yakın bir arkadaşlık yapmıştır. Bu ilişki, Arslan’ın fotoğrafçılık pratiğinde önemli bir etki yaratmıştır.

Kişisel Fotoğraf Sergileri

• “Doğuya Dokunmak” / Güney Kore
  • “Su ile Gelen Kültür” / İstanbul
  • “Perdedeki Kadınlar” / İstanbul
  • “Mal Pazarı” / Bursa
  • “Oksijen” / İstanbul

Karma Fotoğraf Sergileri

• Ara Güler ve İzzet Keribar ile “Kadına Dair” / İstanbul
  • Ara Güler dahil beş fotoğrafçıyla İtalya’da “Öteki İstanbul”
  • Yine Ara Güler dahil beş fotoğrafçıyla Güney Kore’de “İpek Yolu”

Televizyon

Ercan Arslan, 2013 yılında World Travel Channel‘da “Şimdi Fotoğraf Zamanı” adlı 21 bölümlük bir televizyon programı hazırlayıp sundu. Bu programda fotoğrafın farklı yönlerini ele aldı.

Kitap

• “Doğuya Dokunmak” (Kamil Fırat – Ercan Arslan)

Ödülleri

• 2011: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti “Yılın Fotoğrafçısı” Ödülü
  • Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Avrupa Birliği Ödülü – 1.lik
  • Getty Images Fotoğraf “Başarı Ödülü”
  • 1997: “Çalışan Çocuk” konulu yarışma – Birincilik
  • 1998: En İyi “Sağlık Fotoğrafı” Ödülü
  • 1999: “Deniz Emekçileri” – Birincilik
  • 1999: En İyi “Çevre Fotoğrafı” Ödülü
  • 2000: En İyi “Çevre Fotoğrafı” Ödülü
  • 2002: Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü (“Çıplak Ayak” ve “Eylem” başlıklı fotoğraflarıyla)
  • 2003: “Türkiye’nin Boğazları” – Birincilik
  • 2003: “İstanbul’un Hazineleri” – Birincilik
  • 2003: “Üretimde İnsan” – Birincilik

Ercan Arslan, gazetecilik ve fotoğrafçılık alanında önemli başarılara imza atmış, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda tanınmış bir sanatçıdır. Basın fotoğrafçılığına getirdiği bakış açısı ve kazandığı ödüllerle Türkiye’nin fotoğrafçılık tarihine adını yazdırmıştır.

Nasıl Gidilir?

Bilim Beyoğlu’na Şahkulu, Meşrutiyet Cd. No:127, 34421 Beyoğlu/İstanbul adresinden ulaşabilirsiniz. Şişhane metrosu evlendirme dairesi çıkışı takip edilerek mekana giriş yapılabilir.

Diğer İstanbul Photo Festival Etkinliklerimiz