Fotoğraf Organizasyonları Derneği Hakkında

FOTON ya da resmi adıyla Fotoğraf Organizasyonları Derneği, 2020 yılında foto muhabir, uluslararası savaş fotoğrafçısı, gezgin, macera insanı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral ve arkadaşlarının önderliğinde Türkiye’de kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Fotoğraf sanatının gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkıda bulunmayı amaçlayan dernek, bu hedefe ulaşmak için çeşitli faaliyetler düzenlemektedir.

FOTON’un Faaliyetleri:

• Fotoğraf Festivalleri: Dünyaca ünlü fotoğrafçıların katılımıyla ulusal ve uluslararası fotoğraf festivalleri düzenlenmektedir.
  • PhotoMaraton: Belirlenen temalara odaklanarak kısa sürede fotoğraf çekmeye yönelik fotoğraf  etkinliklerininin Türkiye’deki tek yetkilisidir.
  • İstanbul Street Photo Festival: Sokak fotoğrafçılığına özel uluslararası festivaller ve yarışmalar düzenlenmektedir. Türkiye’de sokak fotoğrafçılığına yönelik ilk festivaldir.
  • Fotoğraf Yarışmaları: Farklı temalarda ve kategorilerde birçok fotoğraf yarışması FOTON organizasyonunda düzenlemektedir.
  • FotoSafariler: Doğayla iç içe fotoğraf çekme turları düzenlenmektedir.
  • Fotoğraf Kongresi: Fotoğraf sanatının güncel konularının ele alındığı Türkiye’nin ilk fotoğraf kongresi düzenlenmiştir.
  • Fotoğraf Zirveleri: Fotoğraf ekosistemindeki üreticileri tüketicilerle buluşturan ve ziyaretçilerine benzersiz deneyimler sunan Türkiye’deki gotoğraf odaklı ilk zirve etkinliklerini düzenlemektedir.
  • Yılın Fotoğrafçı Ödülleri: Her yıl düzenlenen törenle yılın en iyi fotoğrafçıları ödüllendirilmektedir.
  • Ara Güler Anma Törenleri: Türk fotoğrafçılığının efsane ismi Ara Güler’i anmak için törenler düzenlemektedir.
  • PhotoWalk: Şehirlerin tarihi ve turistik mekanlarında fotoğraf gezileri düzenlenmektedir.
  • Fotoğraf Çekimleri: Üyelerimizde farklı bölgelere fotoğraf çekimleri düzenlenmektedir.
  • Fotoğraf Okuma Etkinlikleri: Fotoğrafçıların emin olamadıkları fotoğraflarının deneyimli isimlerce teknik ve sanatsal açıdan yorumlanmasına yönelik etkinlikler düzenlenmektedir.
  • Fotoğraf Söyleşileri: Ünlü fotoğrafçılarla söyleşiler ve fotoğraf gösterileri düzenlenmektedir.
  • Fotoğraf Odaklı Workshop Çalışmaları: Fotoğrafçılık teknikleri üzerine farklı uzmanlık seviyelerinde atölye çalışmaları düzenlenmektedir.
  • Fotoğraf Sergileri: Her yıl FOTON Derneği üyeleri ile birlikte farklı temalarda fotoğraf sergileri düzenlenmektedir.

FOTON, fotoğrafın her alanında çeşitli projeler geliştirmeye ve bu alandaki çalışmaları desteklemeye devam etmektedir.

FOTON’un Fotoğrafçılık Sektörüne Etkisi:

FOTON Derneği, gerek fotoğrafçılar gerekse de kurumlara yönelik düzenlediği etkinlikler ve projelerle fotoğraf sanatının Türkiye’de gelişmesine ve yaygınlaşmasına önemli faydalar sağlamaktadır. Derneğimiz, amatör ve profesyonel fotoğrafçılara bir araya gelme ve bilgi alışverişi yapma imkanı sunarak fotoğraf sanatının ilerlemesine de katkıda bulunmaktadır. FOTON’un çalışmaları uluslararası alanda da takdir görmektedir ve Türkiye’yi fotoğraf sanatının önemli merkezlerinden biri haline getirmeye yardımcı olmaktadır.

FOTON’un Türkiye’nin 81 ilinden üyesi bulunmaktadır. Ayrıca dünyanın önemli şehirlerinden ve Türkiye’deki 40’tan fazla ilden temsilcileri ve Türkiye genelinden şubeleri bulunmaktadır. Şubelerimizi ve temsilcilerimizi incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

FOTON, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) üyesidir.

FOTON Derneği’ne Üye Ol

Formu doldurarak aramıza katılabilir ve FOTON Derneği üyesi olmanın avantajlarından faydalanabilirsiniz.