FOTON

Yerden Göğe Fısıltılar Sergisi

“6 Şubat sabahı her yanımızı kuşatan bir titreme ile uyandık. Bütün ülkede bu ateşin girmediği hane kalmadı, fotoğrafçılarımızın da dostları, yakınları, akrabaları, bu büyük afette kayıpları oldu. Bu büyük acıyı yüksek sesle söylemek yerine, bizim sesimiz olan karelerle küçük harflerle dile getirelim istedik. Acının derinleşmesine değil, hatırlanmasına hiç unutulmamasına kaynaklık edecek şekilde, kendi duygu ve düşüncelerimizle ortaya çıkardığımız fotoğraflarla bir iz bırakmak temennimiz. Bu yüzden “doğrudan fotoğraf” üreten arkadaşlarımızın çalışmalarından farklı olarak depremin bizde bıraktığı iz’i sizlerle paylaşmak istedik. Arkadaşlarımız hissettiklerini, depremin bıraktığı izleri metne dönüştürerek fotoğraflarıyla birlikte paylaşıyor. Unutulmaması, bir daha bu büyük acının yaşanmaması için, hatırlamaya, hatırlatmaya devam diyoruz…

Yalnız deprem değil unutulmak da öldürür çünkü!”

Küratör: Murat GÜR

FOTON Derneği, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde, küratörlüğünü Murat Gür’ün üstlendiği “Yerden Göğe Fısıltılar” başlıklı deprem temalı bir sergi düzenledi. Sergi, 40 fotoğraf ile sanatseverleri depremin izlerini düşünmeye davet ediyor. Sergide fotoğrafların yanı sıra eser sahiplerinin duygu ve düşüncelerinin yer aldığı kendi el yazıları ile yazdığı metinlere de yer veriliyor.

Sergi, 6 Şubat’ta, depremin yıldönümünde saat 19.00’da ziyarete açıldı ve 20 Şubat’a kadar sanatseverlere ev sahipliği yaptı. Ayrıca, sergi 2024 boyunca TMMOB’un faaliyet gösterdiği sergi alanı olan şehirlerde de izleyicilerle buluşmaya devam edecek.

Sergi, FOTON Derneği üyelerinin katkılarıyla oluşturuldu. Sergiye destek veren isimler arasında Ahmet Denizer, Arlet Dane, Aslan Sarızeybek, Ayşe Akhan, Azize Dağlı, Bahadır Binzet, Betül Kobal, Bülent Çakır, Bülent Teymur, Celal Oflaz, Ceren Ersoy, Dilek Aşkın, Fatma Salt, Funda Ayaz, H. Hami Özsomar, H. Ozan Bilgiseren, Handan Hueber, Hande Önen, Hasan Durmaz, Hasan Ürey, Herman Kavak, Koray Atay, M. Korkut Doğan, Muharrem Altıntaş, Mukadder Başcı, Murat Gür, Mustafa Tiryakioğlu, Mürsel Yağcıoğlu, Nuri Çoban, Nuriye Ulusoy, Nurten Öztürk, Özgül Tüzüner, Özlem Özdal, Rabia Güven, Sami Uçan, Selma Topaç, Yelda Akıllıgöz, Yonca İnceoğlu, Yonca Yel, Zerrin Yat gibi isimler yer alıyor.

ESERLER

Fotoğrafların düşük çözünürlüklü halleri alfabetik sıra ile eklenmiştir.

Fotoğrafların görece büyük halleri için üzerine tıklayabilirsiniz.

Ahmet Denizer
Arlet Dane