Sokak Fotoğrafçılığında İnsan Öğesi Kullanmak Gerekir mi?

Katkıda Bulunan: Erdem Kılavuz

Doğal olarak sokaklar, farklı hayatlar ile doludur ve insan etkileşimlerinin sergilendiği ortamlardır. Bu nedenle insanları fotoğraflarınıza dahil etmek, sokak fotoğrafçılığının özüne yakın bir yaklaşım olarak kabul edilir. Bir zorunluluk olmamakla birlikte, sokak fotoğraflarında insan öğesi kullanmak hikayenizi ve kompozisyonunuzu güçlendirecektir. Çünkü hayatı fotoğraflamak demek, aslında öznesi insan olan bir çalışma anlamına gelir.

Fotoğraf: Onur Altunsaray

İnsanlar, fotoğraflarınıza bir hikaye ve bağlam kazandırır. Fotoğrafınıza bakan kişi, o anda ne olduğunu, kimlerin yer aldığını ve neler hissettiklerini merak etmeye başlar. İnsanların yüz ifadeleri, jestleri ve beden dili, fotoğraflarınıza duygu ve anlam katar. Mutluluk, üzüntü, öfke, şaşkınlık gibi duyguları izleyiciye aktarabilirsiniz. İnsanlar, fotoğraflarınıza ilgi çekici bir kompozisyon kazandırmak için kullanılabilir. Örneğin, bir insan figürünü ön plana yerleştirerek izleyicinin dikkatini yönlendirebilir veya bir insan figürünü arka plandaki unsurlarla kontrast oluşturacak şekilde kullanabilirsiniz.

Fotoğraf: Onur Altunsaray

Ancak her zaman insanları fotoğrafınıza dahil etmek zorunda değilsiniz. Bazı durumlarda insanlar fotoğrafta yer almak istemeyebilir veya yüzlerini göstermenizi istemeyebilir. Ayrıca siz de o insanların yüzlerini göstermek istemeyebilirsiniz. Bu durumlarda insanları sadece silüet olarak fotoğrafa dahil etmek iyi bir tekniktir. Güzel bir dokuya sahip caddelerde insanların duvarlara düşen gölgeleri de hikayenizi destekleyebilir.

Fotoğraf: Fatma Sönmez

Fotoğraf: Onur Altunsaray

Bundan daha ötesi, insanların kullandığı eşyalar bile insana dair izler taşıdığı için sokak fotoğraflarında izleyiciye duygu aktarmaya yeterli olabilir. Örneğin, kaldırımda unutulmuş bir oyuncak veya duvara yaslanmış bir bisiklet, izleyicinin hayal gücünü tetikleyebilir ve fotoğrafın arkasındaki hikayeyi merak etmesine neden olabilir.

Fotoğraf: Onur Altunsaray

Sokak Fotoğrafçılığında İnsan Figürünü Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

Sizinle 5 ana maddeyi aşağıda paylaşıyoruz.

  • İzin: Her zaman fotoğrafını çektiğiniz kişiden izin almanız önemlidir. Özellikle yüzlerini gösterecekseniz, izinsiz fotoğraf çekmek etik dışı ve yasal sorunlara yol açabilir. Eğer ticari maksatla kullanacaksanız, ilgili fotoğrafı bir yarışmaya veya sergiye gönderecekseniz, aslında kendinizi riske atıyorsunuz demektir. Tek kelime ile maddeyi tamamlayalım: “mahremiyet”.
  • Saygı: Fotoğrafını çektiğiniz kişilere saygılı davranın ve onları rahatsız edecek şekilde davranmaktan kaçının. Sizi görmezlerse veya fotoğrafını çektiğinizi fark etmezlerse zaten bir saygısızlık yapmamış olursunuz.
  • Doğallık: Fotoğrafınızdaki insan figürünün doğal ve samimi görünmesini sağlayın. Poz vermelerini veya yapmacık hareketler yapmalarını istemeyin. İsterseniz, ifadeler değişeceği için aradığınız sonucu elde etmeniz zorlaşabilir.
Fotoğraf: Rüya Asyalı
  • Hikaye: Fotoğrafınızdaki insan figürünün bir hikayesi olsun. Ne yapıyorlar? Nereye gidiyorlar? Nasıl hissediyorlar? Bu soruların cevaplarını fotoğrafınızda yansıtmaya çalışın. Sokak fotoğrafçılığındaki akımları takip edebilirsiniz.
Fotoğraf: Onur Altunsaray
  • Güvenlik: Sokaklarda fotoğraf çekerken kendi güvenliğinize de dikkat edin. Özellikle gece saatlerinde tenha yerlerde çekim yapmaktan kaçının. Bilmediğiniz sokaklar sizin için tehlikeli olabilir.

 

Bu noktaları dikkate alarak, gezdiğiniz sokaklarda iyi bir gözlem yapmalısınız. Zaten sokak fotoğrafçısı, her şeyden önce çok iyi bir gözlemcidir. Çevrenizde olup bitenleri dikkatlice izlemek ve anı yakalamak, başarılı bir sokak fotoğrafçılığı için gereklidir.

Mutlu kareler!