KADIN BAKIŞI SERGİSİ

Tarih: 8 Mart – 1 Haziran 2024

Mekan: Artizan Sanat, Beyoğlu

Eser Sayısı: 20

Katılımcılar: Banu Nazikcan, Betül Kobal, Beyhan Orkun, Dilber Aşanbuğa, Esra Kapıcıoğlu, Funda Ayaz, Hacer Küpçü, Handan Hueber, Hülya Şamer, Meruyert Gönüllü, Nevra Topalismailoğlu, Nil Göksel, Nuray Çipli, Pınar Akpınaroğlu Ay, Rabia Güven, Şafak Şekeroğlu, Seyhan Çelikten, Sultan Caninsan, Yüce Şahinel Koç, Zerrin Yat.

Küratörlüğünü Rümeysa Yemsel’in üstlendiği ve FOTON Derneği’nin kadın üyelerinin fotoğrafları ile katıldığı “Kadın Bakışı” başlıklı sergi; 8-20 Mart 2024 tarihleri arasında Artizan Sanat’ta gerçekleşti. Sergi açılışı ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında 9 Mart Cumartesi saat 13.00’da Artizan Sanat’ta gerçekleşti.

Sergi, 20 Mart tarihinden sonra uzatılarak 1 Haziran 2024 tarihine kadar halkla buluştu.

Sergi; üreten kadınların an’a şahitliğini, detayları tarayışını, kadrajda salt estetiğin ötesinde anlam arayışını ve fark ettiklerinin altını duygusal bir sıcaklıkla, maharetle çizişini fotoğraf severlere sunmayı amaçlıyor.

Virginia Woolf, 1929 yılında yayımlanan “Kendine Ait Bir Oda” adlı eserinin bir bölümünde Shakespeare’in hayali bir kız kardeşi olan “Judith” üzerinden, kadınların erkek egemen bir dünyada yaratıcı kültür içerisinde başarıya ulaşmasının zorluklarını ve bu zorlukların arkasındaki sosyal, kültürel ve ekonomik nedenleri inceler.

Kadınların sanatsal ifadeye erişimindeki eşitsizliklere dikkat çekmek için kullanılan bu örnek, aslında bizim de cevabını bildiğimiz ama sesli dile getirmekten pek de hoşlanmadığımız “Sanat tarihinde neden hiç büyük kadın sanatçı yok?” sorusunun cevaplarını tüm gerçekliğiyle önümüze serer.

Ne yazık ki, fotoğraf tarihinde de -sanat tarihinde olduğu gibi- otoriteler genellikle bu alışılmış pratikleri takip ederek öncelikle erkek fotoğrafçılara odaklandılar ve bu da birçok yetenekli kadın fotoğrafçının katkılarını gölgede bıraktı.

Bir ifade aracı ve iletişim dili olarak fotoğraf; kadınlara atfedilen toplumsal rollerin aksine çoğunlukla evin dışında, insanlarla ve hayatın içinde olmayı gerektiren bir etkileşimdir, akışa karışmaktır. Fotoğraf çekmek: görmek, seyretmek ve aktaran olmaktır.

“Kadın Bakışı” başlığı altında birleşen ve FOTON Derneği kadın fotoğrafçılardan sergi çağrısına kısa sürede yanıt veren 20 sanatçının katılımından oluşturulan sergi: Üreten kadınların an’a şahitliğini, detayları tarayışını, kadrajda salt estetiğin ötesinde anlam arayışını ve fark ettiklerinin altını duygusal bir sıcaklıkla, maharetle çizişini fotoğraf severlere sunmayı amaçlıyor.

Yirmi kadın fotoğrafçının gözünden bu anlamlı gün vesilesiyle izleyiciye yansıtılan seçki, ışığın peşinde koşan ve birbirinden oldukça farklı yaklaşım biçimlerine sahip kadın sanatçıların, gündelik yaşam ve yaşamın içinde kadın’ı algılayışlarını irdeliyor.

Görüyor, hissediyor, düşünüyor, üretiyoruz ve varoluşumuzu kutluyoruz.

Küratör: Rümeysa YEMSEL

Banu Nazikcan