Bir fotoğrafçı, yapay zeka tarafından üretilen fotoğraflar için düzenlenen bir yarışmaya gerçek bir fotoğraf gönderdi ve jüri bu fotoğrafın dijital olarak üretildiğine inandığı için yarışmayı kazandı. Fotoğrafçı Miles Astray‘in eseri üretmek için yapay zeka kullanmadığının öğrenilmesi üzerine diskalifiye edildi.
Astray’in kazanan fotoğrafı, kafası vücuduna doğru eğilmiş gibi görünen bir flamingo fotoğrafı, 1839 Fotoğraf Ödülleri‘nde Halk Oylaması Ödülü’nün AI kategorisinde birinci oldu.
Jüri bu yıl Astray’ın “F L A M I N G O N E” başlıklı fotoğrafına da AI kategorisinde üçüncülük ödülü vermişti. Jüri tarafından belirlenen ödüller New York Times, müzayede evi Christie’s, yayınevi Phaidon ve başka yerlerden gelen temsilciler tarafından belirleniyor.
Astray kendi web sitesinde, fotoğrafını insan yapımı resimleri savunmak için bilinçli olarak gönderdiğini yazdı: “Yapay zeka tarafından üretilen içerik dijital ortamı hızla yeniden şekillendirirken, içeriğin geleceği ve arkasındaki yaratıcılar – sanatçılar, gazeteciler ve grafik tasarımcılar gibi yaratıcılardan her türlü sektördeki çalışanlara kadar – üzerindeki etkileri hakkında giderek daha fazla tartışmaya yol açarken, insan yapımı içeriğin önemini kaybetmediğini, Doğa Ana ve onun insan yorumcularının hala makineyi yenebileceğini ve yaratıcılık ve duygunun bir dizi rakamdan daha fazlası olduğunu kanıtlamak için bu gerçek fotoğrafı 1839 Ödülleri’nin Yapay Zeka kategorisine gönderdim.”
Astray’in fotoğrafı yapılan incelemenin ardından yarışmanın web sitesinden silindi.
“Yarışmanın organizatörleri PetaPixel‘e yaptıkları açıklamada “Her kategorinin, katılımcıların görsellerinin karşılaması gereken farklı kriterleri vardır. “Gönderdiği fotoğraf, yapay zeka tarafından üretilen görüntü kategorisinin gerekliliklerini karşılamıyordu. Amacın bu olduğunu anlıyoruz, ancak diğer sanatçıların yapay zeka kategorisinde kazanma şanslarını engellemek istemiyoruz.”
Astray yine de bu fiyaskoyu bir zafer olarak değerlendirerek şunları yazdı: “Umarım bu fotoğrafla hem jüriyi hem de halkı kazanmak sadece benim için değil, dışarıdaki pek çok yaratıcı için bir zafer olmuştur. Bunun Doğa Ana’nın kendisi için bir zafer olduğunu söyleyecek kadar ileri gitmeyeceğim çünkü bence onun daha büyük işleri var; kim bilir, belki de yapay zeka iklim değişikliği modelleri ve benzerlerini hesaplayarak ona bu konuda yardımcı olabilir.”
Yapay zeka tarafından üretilen sanat ve fotoğraf yarışmaları arasında sıkıntılı bir ilişki var. Sanatçı Boris Eldagsen, 2023 yılında Dünya Fotoğrafçılık Örgütü’nün Sony Dünya Fotoğrafçılık Ödülleri’ni bir YZ jeneratörünün yardımıyla oluşturduğu bir fotoğrafla kazandı. Bu sonuçtan sonra Eldagsen, “YZ görüntüleri ve fotoğrafçılık böyle bir ödülde birbirleriyle rekabet etmemeli” diyerek ödülü kabul etmeyi reddetti.