Ara Güler, Vefatının İkinci Yılında Anıldı
Türk fotoğraf sanatının ustası Ara Güler, vefatının ikinci yılında çeşitli etkinliklerle anıldı. Galatasaray Meydanı’nda Beyoğlu Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliği, Ara Güler’in çektiği vapur resmi ile fotoğraf çektirenlere bu fotoğrafların basılıp hediye edilmesi ile dikkat çekti. Etkinlik, İstiklal Caddesi’nde Galatasaray Meydanı’na kurulan stantta gerçekleşti. Standın üzerinde, Ara Güler’in İstanbul’un nostaljik vapurlarını çektiği büyük bir fotoğraf kullanıldı. Vatandaşlar, Ara Güler için düzenlenen bu etkinliğe yoğun ilgi gösterdi ve fotoğrafları ücretsiz olarak çekilip hediye edildi.
Dünyaca ünlü usta foto muhabiri Ara Güler, geride bıraktığı birbirinden renkli fotoğraf kareleri ve zengin arşiviyle, vefatının ikinci yılında “Ara Güler için fotoğraf çek” etkinliği ile de anıldı. Bu anlamlı etkinlikte, fotoğraf sanatçısı İzzet Keribar ve Milliyet Gazetesi foto muhabiri Ercan Arslan, Ara Güler’in hayatından ve kariyerinden alınması gereken dersler olduğunu belirtti. Keribar, fotoğrafçılığın saygın bir meslek haline gelmesini Ara Güler’e ve onun izinden gidenlere borçlu olduğumuzu ifade ederken, Arslan ise Ara Güler’in deklanşör sesi ile yaşayan ve bu ülkenin görsel hafızasına en büyük katkıyı sunmuş bir kültür sanat adamı olduğunu vurguladı. Ayrıca, Arslan, Güler’in fotoğrafın dışında sohbeti, muhabbeti güzel bir hikaye anlatıcısı olduğunu da belirtti.
Coşkun Aral’ın Ara Güler Anıları
Dünyaca ünlü foto muhabiri Ara Güler, ölümünün ikinci yılında, FOTON Derneği başkanı, haber fotoğrafçısı ve gazeteci Coşkun Aral’ın CRI TÜRK Haber Merkezi ile gerçekleştirdiği röportaj ile de anıldı. Aral, Güler’i tanıdığından beri özel anıları olduğunu ve onun büyük bir rol model olduğunu paylaştı. Aral, 13 yaşındayken Ara Güler’in fotoğraflarıyla tanıştı ve onunla tanışmak ve rol model olarak benimsemek hayalini gerçekleştirdi. Güler’in fotoğrafları, Aral’ın Güzeltepe bölgesine dair farklı bakış açılarıyla dünyayı tanımasına yardımcı oldu.
Aral, Güler ile beraber çalıştıkları dönemde birlikte çektikleri fotoğrafların yanı sıra röportajlarında da Güzeltepe bölgesi ve komşu coğrafyalardaki olayları anlattı. Bu deneyim, Aral’ın doktor olma hayaline ilham verdi ve dünyaya dokunan bir foto muhabiri olma isteğiyle yanıp tutuştu. Aral, 1977’de yaşanan kanlı 1 Mayıs olaylarında Güler ile birlikte bulundu ve olayın fotoğraflarını çekti. Bu olay, Türkiye’nin geleceğini değiştiren önemli bir dönüm noktasıydı ve Aral’ın da hayatını derinden etkiledi.
Güler, dünyayı dolaşan bir foto muhabiri olarak Aral’ın hayatında önemli bir rol oynadı. Aral, Güler’in desteğiyle uluslararası bir foto muhabiri olarak kendini geliştirdi ve dünya çapında birçok ülkeyi ziyaret etme fırsatı buldu. Coşkun Aral’a göre Ara Güler’in ölümü, fotoğraf dünyasının büyük bir kaybı oldu. Aral, Güler’in sadece bir fotoğrafçı değil, aynı zamanda büyük bir kültür hazinesi olduğunu vurguladı. Güler’in yerel ve ulusal değerlere verdiği önem, onun evrensel bir figür haline gelmesini sağladı.
FOTON Derneği ve Ara Güler
FOTON Derneği Başkanı Coşkun Aral, Ara Güler’in 20 yıllık asistanı Fatih Aslan ile birlikte, Ara Güler’in anısını yaşatmak ve onun fotoğraf sanatına yaptığı katkıları hatırlatmak adına, FOTON Derneği olarak çeşitli etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini belirtti.
Sonuç
FOTON Derneği, Ara Güler’in mirasını yaşatmak ve yeni nesil fotoğrafçılara ilham olmak için çalışmalarını sürdürmektedir.