Logonun vektörel formatını aşağıdaki seçenekler üzerinden indirebilirsiniz. Koyu zeminlerde logonun beyaz (dişi) versiyonu tercih edebilirsiniz.
PDF Formatı: İndir
AI Formatı: İndir
Logonun yüksek çözünürlüklü PNG versiyonunu indirmek için aşağıdaki görsellere sağ tıklayın ve “Görüntüyü farklı kaydet” veya “Resmi farklı kaydet” i seçebilirsiniz.
Logonun Hikayesi
FOTON’un Logosundaki tescilli “Phi”nin (“ϕ” okunuşu “Fi”) hikayesi
Dijital fotoğraf makine yazılım ve tasarımcıları yalnızca farklı makine üreticileri için değil aynı markanın farklı modelleri için de çeyrek asırdır algımıza hızla hitap eden –işlem betimleyen– logo, şekil ve ikonlar tasarlar. Lakin makine gövdelerimizin üzerinde bariz biçimde görünen ve analog dönemden beri değişmeyen tek logo Yunan alfabesinden ödünç alınan ve fotoğrafın “f”sini sembolize eden “phi” harfidir.
Fotoğraf ve sinemada; obje-kamera arasındaki mesafe ölçümü mevzu bahis olunduğunda doğru netlik yapmak kritik bir öneme haizdir. Sinema lensleri manuel’dir ve netlik yapma işini “focus puller” adı verilen uzmanlaşmış profesyoneller üstlenir. Oyuncuların kamerayla olan netlik mesafeleri çoğunlukla sinema planları arasında, şerit metre ile ölçü alınarak lens üzerine yapıştırılan “beyaz gaffer” bantlara kalemle, kademe kademe işaretlenir. Hareket eden oyuncuların dikey veya yatay bazen her iki yönde karmaşık biçimde hareketler yapan kamera lensiyle oluşturduğu koreografiye göre, işaretli bant üzerindeki noktalar uzmanların hünerli elleriyle, aşamalı olarak kaydırılarak hareketli görüntüde netlik bütünlüğü ve devamlılığı sağlanır. Şerit metre ile oyuncuyla kamera arasında mesafe ölçümü esnasında, kamera üzerindeki “ϕ” noktası referans alınır.
Günümüzde otomatik netlik yapan lenslerle bu referans noktasına ne denli ihtiyaç duyulduğu bir soru işareti olabilir. Ancak özellikle makro konusunda uzmanlaşan fotoğrafçıların çekimlerinde milimetrik mesafe bilgilerine ihtiyaç duyulması mümkündür. Çünkü bu sadece odak hesaplama ve büyütme katsayıları ile ilgili değil, aynı zamanda poz düzeltmeyle de ilgili önemli bir meseledir. Konu kameraya ne denli yakında ise, objektifin etkin odak uzaklığı o derece uzun olur, dolayısıyla etkili diyafram açıklığı o denli kısılır. Kimi zaman lens ve kamera arasında tüp ve körük gibi ekstra aparatlarla netlik yapmak oldukça zorlaşır ve bazen lensin netliği bozulmasın diye gövde ve lens kombinasyonu (ara aparatlarla birlikte) sabit bir satıh üzerinde kaydırılarak, konuya blok olarak yakınlaştırılıp uzaklaştırılması gerekebilir, dolayısıyla cetvel vb. araçlarla hassas ölçüm yapmak gerekebilir.
Fi’den ayrıca netlik kalibrasyonu kontrolü yapmada yararlanmak da mümkündür. Özellikle de eski tip manuel objektiflerin üzerinde yazan metrajların nümerik değerlerinin sağlamasının yapılmasında. Bunun dışında yüksek çözünürlüklü video çeken UHD fotoğraf makineleriyle sinema filmi çekmek uzun zamandır mümkündür.
Özetle kıble işareti nasıl bir yön ve doğrultu gösteriyorsa “film düzlemi göstergesi” veya “odak düzlemi göstergesi” olarak bilinen “fi”, sensörün veya film düzlemiyle çakışan odak ekseninin kesiştiği noktayı tam olarak belirten işarettir.
Dolayısıyla “ϕ”nin FOTON logosunda kullanılıyor olması bir tesadüf değildir.
Prof. Ozan Bilgiseren
Not: FOTON Derneği’nin logosu, 2020 yılında, derneğin kurucu üyelerinden biri olan 1969 Adana doğumlu Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fotoğraf Bölümü öğretim üyesi Prof. H. Ozan Bilgiseren tarafından hazırlanmıştır.
FOTON Derneği’ne Üye Ol
Formu doldurarak aramıza katılabilir ve FOTON Derneği üyesi olmanın avantajlarından faydalanabilirsiniz.