FOTON

Bir Başka Tepeden İstanbul Sergisi

Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!

Görmedim gezmediğim, sevmediğim hiçbir yer.

Ömrüm oldukça, gönül tahtıma keyfince kurul!

Sade bir semtini sevmek bile bir ömre değer.

Nice revnaklı şehirler görülür dünyada,

Lakin efsunlu güzellikleri sensin yaratan.

Yaşamıştır derim, en hoş ve uzun rüyada

Sende çok yıl yaşayan, sende ölen, sende yatan.

Yahya Kemal BEYATLI

Üstat Yahya Kemal ne güzel anlatır efsunlu güzellikleri yaratan bu şehr-i azizi.

Nereden bakarsak bakalım o güzel yüzünü bizden esirgemez bu kadim şehir. Tepelerinin gölgelerinde saklanan, Haliç’in kıyılarında sessizce gezen, Boğaz’dan her iki yakaya doğru süzülen ışık bir kente böyle mi yakışır. Elbette fotoğrafçıların da çerçeveye sığdırmaya çalıştığı bu tılsım hoş ve uzun bir rüyadan gayrı nedir, rüyalar şehri İstanbul’um.

Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında, Fotoğraf Organizasyonları Derneği tarafından düzenlenen “Bir Başka Tepeden İstanbul” sergisi 55 fotoğrafçının birbirinden güzel ve farklı temalarda çalıştığı fotoğraflardan oluşmakta ve her bir fotoğrafçının kendi dünyasından kapılarını aralar İstanbul’un. Arzın bütün renkleri bir araya gelmiş, bizi burada kadrajınıza alın diye söylenmekteler sanki. Eminönü’nde balık ekmek satıcılarından, günbatımında Ayasofya’ya, mavi saatlerde iskeleden uzaklaşan bir vapurdan, ayı tepesinde batıran Galata kulesine, ışığın raksı sarmalar İstanbul’u. Nasıl ki sayısız usta ressamın tuvalinde gözlerimizi kamaştırır bu altın ışıklı şehir, elbet figanlarını duyar da bir huzme ışığını esirgemez fotoğrafçılardan.

Bize düşense farklı zamanlarda aynı güzellikte zuhur eden bu güzellikleri, ışığın aydınlattığı görkemli mekanları sizlerle paylaşmak.

Küratör: Murat GÜR

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının 30 Eylül – 15 Ekim 2023 tarihleri arasında düzenlediği Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nin en göz alıcı etkinliklerinden biri, Fotoğraf Organizasyonları Derneği (FOTON) tarafından Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen ve Murat Gür’ün küratörlüğünü üstlendiği “Bir Başka Tepeden İstanbul” sergisi oldu.

FOTON Derneği, Aysun Bulca’nın katkıları ile Türkiye’nin dört bir yanındaki fotoğrafçıları bir araya getirerek, İstanbul’un büyüleyici güzelliklerini yakalamalarına olanak sağladı. 55 fotoğrafçının eserleri ile katılım gösterdiği “Bir Başka Tepeden İstanbul” sergisi, İstanbul’un her köşesinden çarpıcı fotoğrafları bir araya getirerek şehrin benzersiz atmosferini ve çeşitliliğini yansıtıyor. Eminönü’nde balık ekmek satıcılarından, günbatımında Ayasofya’ya, mavi saatlerde iskeleden uzaklaşan bir vapurdan, ayı tepesinde batıran Galata Kulesi’ne kadar, İstanbul’un büyüsü objektiflere yakalandı.

Sergide yer alan 55 yetenekli fotoğrafçı arasında Adem Aydın, Ali Ulvi Baycan, Aysun Bulca, Azize Dağlı, Banu Nazikcan, Beti Rodrig, Beyhan Orkun, Bilal Kurt, Bülent Çakır, Cem Kıvırcık, Coşkun Aral, Dikran Dülgeryan, Dilek Aşkın, Ender Yükseker, Erhan Coral, Feray Bilir, Funda Ayaz, Gülhiz Arslan Öztürk, Hakan Mustafa Kural, Hakkı Yıldırmaz, Handan Hueber, Hande Önen, Hasan Burak Durmuş, Hasan Durmaz, Hasan Ürey, Hüseyin Hami Özsomar, İbrahim Zaman, Koray Berkin, Mehmet İzdeş, Mehmet Yıldırım, Melih Bağcı, Mustafa Seven, Mustafa Tiryakioğlu, Nefican Özşen, Nevra Topalismailoğlu, Nuray Cipli, Nurten Öztürk, Oktay Demirkesen, Ömer Balıksırtı, Reyhan Türk, Sami Uçan, Selçuk Karadeniz, Serkan Demirel, Sibel Tunalı, Sultan Caninsan, Süha Demirbaş, Şafak Aksan, Şafak Şekeroğlu, Şener Tekci, Timur Tahmaz, Ümit Bulut, Yüksel Altun, Zerrin Yat ve Zeynep Çetinkaya bulunuyor.

Sergi, Beyoğlu Belediyesi ev sahipliğinde, Beyoğlu’nun kalbinde yer alan Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi’nde 30 Eylül’den itibaren 15 Ekim’e kadar açık oldu. 16 Ekim – 30 Ekim tarihleri arasında Artizan Sanat’ta gösterildi.  Sergi, ayrıca 22-31 Aralık 2023 tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezi’nde sergilenmiştir.

ESERLER

Fotoğrafların düşük çözünürlüklü halleri alfabetik sıra ile eklenmiştir.

Fotoğrafların görece büyük halleri için üzerine tıklayabilirsiniz.

Adem Aydın
Ali Ulvi Baycan