PANDEMİDE İSTANBUL SERGİSİ

Tarih: 1-23 Ekim 2022

Mekan: Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi

Eser Sayısı: 34

Katılımcılar: Ahmet Tanın Helvacı, Bekir Kemal Ustaoğlu, Bora Yenilmez, Bülent Çakır, Cengiz Yücetepe, Ender Yükseker, Gülhiz Arslan Öztürk, Hakan Mustafa Kural, Handan Hueber, Hasan Ürey, Hüseyin Hami Özsomar, İbrahim Zaman, Koray Berkin, Meltem Bölük, Murat Gür, Murat Koçer, Mustafa Tiryakioğlu, Mürsel Yağcıoğlu, Naci Üzer, Nevra Topalismailoğlu, Nuray Çipli, Oktay Demirkesen, Sami Uçan, Serkan Şentürk, Sibel Tunalı, Sultan Caninsan, Şahin Balkaya, Şafak Şekeroğlu, Timur Tahmaz, Tuğba Karaca, Yonca İnceoğlu, Yüksel Altun, Zerrin Yat, Zeynep Hüsman.

Sergimiz ilk olarak T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında 1-23 Ekim 2022 tarihleri arasında Beyoğlu Belediyesi Başkanlık Binası Sanat Galerisi’nde sergilenmiştir.

Pandemide İstanbul sergisi ayrıca 1-10 Ocak 2023 tarihlerinde Kozzy AVM’de sergilenmiştir.

Sergide yalnızca FOTON Derneği üyelerinin pandemi dönemi esnasında çektikleri fotoğraflar yer almıştır.

FOTON Pandemi Sergisi’ne Dair:

Bundan altı ay kadar önce, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır” demişti.

Türkiye gündemine Mart 2020’de giren Covid 19 küresel salgınından henüz kurtulabilmiş değiliz. Tüm dünyada olduğu gibi pandeminin ülkemizdeki psikolojik, sosyolojik, ekonomik ve siyasi etkilerini karantina altındayken hissetmemek mümkün değildi ve bu olumsuzluklardan halen kurtulduğumuzu söylemek gerçekçi değil.

FOTON Derneği -dernek üyesi fotoğrafçılarının gözünden- çoğunluğu İstanbul’da belgelenmiş bulunan fotoğraflarla, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali kapsamında, Beyoğlu Belediyesi destekleriyle oluşturulmuş bulunan kısa bir seçki olarak siz sanatseverlere Covid 19 pandemisinin ülkemizdeki etkilerini özet bir biçiminde sunmayı amaçlamıştır.

Her ne kadar salgının zihinlerdeki görüntüleri henüz yitmemiş ve yıpratıcı etkileri ortadan kalkmamış olsa da eldeki kapsamlı dökümantasyon aradan geçen yıllarda böyle bir mefhumdan habersiz yetişecek gelecek kuşaklara önemli göstergeler ve hikayeler bırakacaktır.

Küratör:
Prof. Ozan Bilgiseren